Communicatie bij dementie
Krijg weer toekomstkriebels en de motivatie
om de juiste stappen te zetten
Het lijkt misschien een heel ander onderwerp. Dementie! Dat gaat over mensen die in hun leven met een vorm van hersenziekte/hersenbeschadiging te maken hebben waardoor ze lijden onder dementie. Er zijn allerlei oorzaken: de ziekte van Alzheimer, een beroerte, een…. Enz maar vrijwel altijd wordt het communiceren veel moeilijker.
Hier een paar voorbeelden en daarna informatie over ondersteuning hierbij.
Alzheimer als tegenstander
Van een echtpaar krijgt de man de ziekte van Alzheimer. Dat gaat geleidelijk en daardoor is zijn vrouw soms in de war. Houdt haar man haar nu voor de gek? Hij weet toch wel dat…. Ook de kinderen hebben nauwelijks in de gaten hoe de ziekte hun vader al in zijn greep heeft want hun moeder is heel erg flink en houdt het huishouden nog behoorlijk op de rit.
Maar ‘Alzheimer’ is een gevreesde tegenstander. De man kan zich steeds moeilijker uiten en het lijkt wel of hij zich steeds meer afschermt. Zijn vrouw die zo haar best doet om alles in banen te leiden, schiet weleens uit haar slof en dan is haar man wel zó van slag. Wat gaat hier mis? En wat is eraan te doen? Want hier zitten twee mensen in de houdgreep.
Dolf en Nel en de boodschappen…
Of echtgenoot Dolf die zijn vrouw steeds aanspoort. Zijn vrouw heeft een herseninfarct gehad en ze lijkt er nog goed ‘af gekomen’. En haar man denkt dankbaar: ‘Ik heb haar nog. Heerlijk. Ben ik dankbaar voor. We maken ervan wat we kunnen!’ Dus ook samen de huishouding, boodschappen doen, taken voor het koken verdelen enz. samen uit , samen thuis.
En dus zegt hij: ‘Nel, als we nou eerst even een boodschappenlijstje maken, haal ik de auto uit de auto uit de garage, drinken we nog een kop koffie en rijden we dan naar de Jumbo…’ Het gevolg van deze planning met maar liefst 4 onderdelen (1. Boodschappenlijstje 2. Auto uit de garage 3. Koffie 4. Naar de Jumbo) is dat zijn vrouw Nel helemaal down wordt. Wat moet ze allemaal? En kan ze dat wel? Nee, hoor dat kan ze niet enz.
Die vriendenkring van drie stellen
In een gesprek op een verjaardag gaat het gesprek van de hak op de tak en eigenlijk ‘de hele kamer door..’ Dat was altijd heel leuk en deze vriendenkring van drie ‘stellen’ heeft veel momenten met elkaar gedeeld maar nu lukt het John niet meer om mee te komen. Hij staat twee keer op om naar de deur te lopen maar dan komt Jose, zijn vrouw, achter hem aan. ‘Ben je mal, zegt ze, we zijn er net. We gaan zo op Teun en Miep toasten. Jas uit en mee de kamer in.’
Daar kan John niet tegenop!
De achtergrond
Communicatie zit door alles heen! Het is wat je zegt, wat je doet en wat je ‘invult’. De motor, de aanjager, van de communicatie tussen mensen zit in hun hersenen. Bij vormen van dementie hapert die motor. Met alle gevolgen van dien, zoals:
- Woorden niet meer begrippen
- Moeite hebben met langere zinnen
- Moeite hebben om tijdig te reageren
- Niet goed meer kunnen inschatten wat iemand bedoelt
- Ergens iets achter zoeken wat niet zo bedoeld is.
- Enz.
Voor ondersteuning en informatie bij Communicatie (bij DEMENTIE en NAH) kunt u terecht bij Onbegrepen Gedrag Thuis. Voor meer informatie zie….